ABOUT US

About Hilversumsche Cricket Club

De Hilversumsche Cricket Club is opgericht op 1 juni 1883 en bestaat dit jaar 138 jaar. De Hilversumsche is dus net zo oud als de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond, die hij mee heeft helpen oprichten. De Hilversumsche is ook een van de zeldzaamheden in onze cricketwereld in die zin dat de vereniging niets anders doet dan cricketen en geen wintersport bedrijft.

Als er een club is geweest met ups en downs in ziin geschiedenis, dan is het wel de Hilversumsche. Na een goed begin dommelde hij wat in, maar herstelde zich onder leiding van Henri van Booven, de speler die zo ontzaglijk veel voor de cricket sport heeft gedaan. In 1911 promoveerde Hilversum weer naar de eerste klasse en beschikte in die tijd over een werkelijk schitterend terrein met een uitstekende pitch. Hoe moet het de Hilversummers te moede zijn geweest toen in 1915, het tweede jaar van de Eerste Wereldoorlog, de eigenaar van het veld besloot om op het terrein aardappels te gaan planten, dit in verband met de toenemende voedselschaarste. Het veld werd omgeploegd, met pitch en al. Hilversum heeft enkele jaren in combinatie gespeeld met de Stichtsche Cricket Club en zelfs er helemaal het bijltje bij neergelegd, en wel van 1942 tot 1954. Daarna is het weer opwaarts gegaan en de club maakt het uitstekend, met in 1982 een promotie naar de eerste klasse. De Hilversumsche CC heeft decennialang met de Hilversumsche Hockeyclub de velden gedeeld, die zij in eigendom hadden, tot dat deze in 1967 voor woningbouw werden onteigend inclusief het clubhuis “De Bult” met rieten kap aan de Raaweg.

Van 1967 tot begin jaren negentig is gespeeld bij de hockeyvereniging Be Fair (nu Spandersbosch) op Sportpark Crailo. Na de komst van de golfclub werd cricket doorgeschoven naar de korfbalclub even verderop in de vallei. Met de komst van het grootste ecoduct (Crailo) ter wereld in 2006 werden respectievelijk de cricket- en golfclub gevraagd om te komen spelen in de bufferzones aan weerszijden van het ecoduct. In 2010 stemde de gemeente, tegen haar eigen beleid in, toch in met de aanleg van meer kunstgras nabij het ecoduct, waardoor een verhuizing naar de Rugbyclub Hilversum op sportpark Berestein noodzakelijk werd. Helaas bleek gezamenlijk gebruik van het rugbyclubhuis geen optie, waardoor de Hilversumsche CC in 2014 terecht is gekomen bij HC & FC Victoria 1893. Geen toeval daar de Hilversumsche Cricket Club in 1918 reeds één keer eerder een seizoen cricket heeft gespeeld bij Victoria. De ‘C’ in de naam herinnert nog aan deze periode